Vlaanderen variant

De Vlaanderen variant Sluis/Boulogne-sur-Mer 178km

De route begint in Sluis via Damme en Brugge met veel historische gebouwen fietsen we via Diksmuide, met veel bezienswaardigheden uit de Eerste Wereldoorlog, naar de grens met Frankrijk bij Oost-Cappel. Op dit stuk volgen we hoofdzakelijk de knooppunten.

Allereerst fietsen we langs de Damse vaart. We fietsen om Brugge heen om alle drukte te vermijden. Na Brugge hebben een klein komen we in een bosrijke omgeving een boskapel van ‘Maria van ’t Veld’ tegen. De boskapel blijkt druk bezocht gezien de hoeveelheid brandende kaarsen. Na Aartrijke en Koekelare komen we in Diksmuide. Hier is veel historische informatie over met name de Eerte Wereldoorlog te vinden. We fietsen relaxed verder langs de rivier de Yzer. Via Beveren bereiken we in Oost-Cappel de grens met Frankrijk.

In Frankrijk (Flandres) volgen we de (nog steeds) bewegwijzerde (oude) LF1 tot Wimille. Hier verlaten we de LF1 even om via Wimereux naar Boulogne-sur-Mer te fietsen. Hier moet opgemerkt worden dat zowel in Nederland als in België de LF1 Noordzeeroute is vervangen door de Kustroute. Hoe een en ander in Frankrijk zich gaat ontwikkelen is nog niet duidelijk. Gelukkig staat er in het routeboekje een navigatietekst waardoor de route naar Boulogne-sur-Mer door middel van deze tekst gevonden kan worden. We houden de ontwikkelingen in de gaten. In Frankrijk komen we door Wormhout, Esquelbecq, Bollezeele en Watten. Net voor Watten komen we de eerste grote heuvel tegen. We stijgen langzaam over ongeveer 17km , 142 meter tot een totale hoogte van 199 meter. Hier kun je genieten van een prachtige molen en een vervallen abdij. De afdaling richting Watten is de beloning voor het klimwerk.

Na Watten komen we bij Éperlecques waar in de buurt een enorm bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog staat. Voordat we bij de zee aankomen, fietsen we door een landelijke omgeving richting Wimille. Wimereux is wat minder druk dan Boulogne-sur-Mer en hierdoor wellicht een betere plek om te verblijven.

Sluis/Boulogne-sur-Mer