Groene Valleien Hoofdroute

Groene Valleien Hoofdroute Boulogne-sur-Mer/Trier  637km

Groene Valleien fietsroute

In Boulogne-sur-Mer begint de eigenlijke Groene Valleien fietsroute. De opaalkust met zijn krijtrotsen en brede stranden nodigen uit om er een dag te verblijven. Boulogne-sur-Mer heeft naast het grootste zeeaquarium van Europa een levendige vissershaven een historische binnenstad. Het gebied rond Boulogne-sur-Mer wordt ook wel Boulonais genoemd. We fietsen door de vallei van de Liane via Samer en Dèsvres richting het dal van de Course. Bij Montreux volgen we de loop van de rivier la Canche. Dit gebied wordt de ‘7 Vallées’ genoemd. Via Hesdin, met zijn indrukwekkende belfort op het gezellige place-des-Armes, komen via het boerenlandschap bij het kasteel in Lignereuil met zijn prachtige lindelaan. Na Lignereuil volgen we het dal van het riviertje Le Gy om na de watermolen bij Louz door het dal van de Scarpe te fietsen.

We zijn nu bijna in Arras. Het gebied rond Arras wordt de Artois genoemd. Na Arras fietsen we langs het canal de la Sensée en via kleine dorpen in de vallei van de Ruisseau Des Harpies komen we een grotere plaats Landrecies binnen. We komen nu aan in een gebied dat Avesnois heet en bekend staat om zijn ‘heggenlandschap’. Via Maroilles met watermolen aan de L’Helpe mineure fietsen we naar Avesnes-sur-Helpe, een levendige plaats, aan de L’Helpe majeure. Het terrein wordt vanaf hier meer geaccidenteerd.

Bij Liessies fietsen we over de Voie Verte de l’Avesnois door het Fôret Domaniale deL’Abbé-Val-Joly een oase van rust. Via Trelon en Ohain  komen we bij Seloignes. We zijn aangekomen in een gebied met de uitlopers van de Ardennen. Via Signy-le-Petit, Signy-l’Abbaye en Dommery de route gemarkeerde met versterkte kerken (Route d’Ëglises Fortifiées (RdEF)) komen we bij het Canal-des-Ardennes. Na Voncq met zijn mooie uitzichtpunt komen we in Romagne-sous-Montfaucon.

Hier ligt een indrukwekkende militaire erebegraafplaats waarna we in Dun-sur-Meuse de Maas bereiken. Via Montmédy gaan we bij tussen Avioth en Sommethonne België weer in. Net na Messancy komen we Luxemburg binnen. We volgen enkele bewegwijzerde fietspaden tot Alzingen. Een extra overnachting hier geeft de mogelijkheid om Luxemburg-stad te bezichtigen. Na Alzingen volgen we bewegwijzerde fietspaden en een oud spoortracé tot aan de Moezel. We laten de heuvels achter ons en fietsen relaxed langs de Moezel, met zijn wijngaarden op de flanken, naar Trier in Duitsland. Ook in Trier is veel te bezichtigen zoals de Porta Negra, de Dom, de Basilica van Constantijn, de Termen en het Amfitheater. Vanaf Trier zijn er enige opties om weer in Nederland te geraken. Kijk hiervoor op de route suggesties.

Boulogne-sur-Mer/Trier