Groene Valleien editie 2020 5e druk

Met het verschijnen van de 5e druk van de Groene Valleien fietsroute zijn er weer extra mogelijkheden gekomen om meerdere korte of lange fietsvakantie te houden. We gaan de afzonderlijke route varianten apart beschrijven. Hierdoor kan de fietser zelf de verschillende varianten aan ‘elkaar plakken’ en zo een route naar eigen inzicht creëren.

We geven een richtlijn voor een ‘hoofdrondje’ bestaande uit de Vlaanderen route, de Groene Valleien hoofdroute en de Eifel route. Deze optie is 1035km en goed in 3 weken te fietsen. Alle vier de landen, te weten België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland worden aangedaan.

De route begint in Sluis (Zeeuw-Vlaanderen) op de grens met België met de Vlaanderen route (Sluis-Boulogne-sur-Mer 178km). Via Damme en Brugge met veel historische gebouwen fietsen we via Diksmuide, met veel bezienswaardigheden uit de Eerste Wereldoorlog, naar de grens met Frankrijk bij Oost-Cappel. Op dit stuk volgen we hoofdzakelijk de knooppunten.

In Frankrijk (Flandres) volgen we de bewegwijzerde LF1 tot Wimille. Hier verlaten we de LF1 even om via Wimereux naar Boulogne-sur-Mer te fietsen. We komen via Wormhout, Watten, Éperlecques in Boulogne-sur-Mer

In Boulogne-sur-Mer begint de eigenlijke Groene Valleien fietsroute (Boulogne-sur-Mer_Trier  637km). Na het platte land zijn we nu aan de kust. De opaalkust wel te verstaan. Boulogne-sur-Mer heeft naast het grootste zeeaquarium van Europa een levendige vissershaven een historische binnenstad. We fietsen door de vallei van de Liane via Samer en Dèsvres met zijn Faïencemuseum richting het dal van de Course. Bij Montreux, dat een kleine omweg waard is, volgen we de loop van de rivier la Canche. Via Hesdin, met zijn indrukwekkende belfort op het gezellige place-des-Armes, komen via het boerenlandschap bij het kasteel in Lignereuil met zijn prachtige lindelaan. Na Lignereuil volgen we het dal van het riviertje Le Gy om na de watermolen bij Louz door het dal van de Scarpe te fietsen. We zijn nu bijna in Arras. Na Arras fietsen we langs het canal de la Sensée en via kleine dorpen in de vallei van de Ruisseau Des Harpies komen we een grotere plaats Landrecies binnen. Via Maroilles met watermolen aan de L’Helpe mineure fietsen we naar Avesnes-sur-Helpe, een levendige plaats, aan de L’Helpe majeure. Het terrein wordt vanaf hier meer geaccidenteerd. Bij Liessies fietsen we over de Voie Verte de l’Avesnois door het Fôret Domaniale deL’Abbé-Val-Joly een oase van rust. Via Trelon komen we bij Momignies op een oud spoortracé de Ravel 156 welke we tot Seloignes volgen. Via Signy-le-Petit, Signy-l’Abbaye en Dommery de route gemarkeerde met versterkte kerken (Route d’Ëglises Fortifiées (RdEF)) komen we bij het Canal-des-Ardennes. Na Voncq met zijn mooie uitzichtpunt komen we in de uitlopers van de Ardennen. In Romagne-sous-Montfaucon fietsen we over een indrukwekkende militaire erebegraafplaats waarna we in Dun-sur-Meuse de Maas bereiken. Via Montmédy gaan we bij tussen Avioth en Sommethonne België weer in. Net na Messancy komen we Luxemburg binnen. We volgen enkele bewegwijzerde fietspaden tot Alzingen. Een extra overnachting hier geeft de mogelijkheid om Luxemburg-stad te bezichtigen. Na Alzingen volgen we bewegwijzerde fietspaden tot aan de Moezel, met zijn wijngaarden op de flanken, vanwaar we naar Trier in Duitsland fietsen. Ook in Trier is veel te bezichtigen zoals de Porta Negra, de Dom, de Basilica van Constantijn, de Termen en het Amfitheater.

Voor de route terug naar Nederland hebben we de Eifel route (Trier-Vaals 220km) gekozen vanwege de mogelijkheid om over oude spoorwegtracés te fietsen met gering stijgingspercentage.

Opmerkelijk aan dit profiel is dat de hoogste punten lopen over (grotendeels) oude spoortracés met een max. stijgingspercentage van 3%

Deze route volgt een stukje de Moezel terug tot Wasserbillig waar we langs de brede Sauer tot Minden fietsen. Hierna volgen we een stukje de rivier de Prüm over de Prümtal Radweg. We komen langs hopvelden en bij Holsthum kunnen we de overblijfselen van een oude Romeinse villa bezoeken. Net voor Enzen pakken we de Enztal Radweg op door de vallei van de Enz. Neuerburg is een grotere plaats met de burcht waaraan de stad zijn naam dankt. We volgen de Ezntal radweg tot Pronsfeld en gaan daar de Eifel-Ardennen-Radweg op richting Sank Vith waar we de Vennbahn oppikken richting Aken. Langs de Vennbahn zijn de plaatsen Monschau met de Mosterdmolen, het Rotes Haus en de vele vakwerkhuizen en Kornelimünster een vroeger abdijstad en bedevaartsoord een bezoek waard. Aken kom je binnen bij station Rothe Erden. We fietsen door de binnenstad waar we onder anderen de Kathedraal, de Karlsbrunnen, het Marktplein, Elisenbrunnen en het Kratschhof kunnen bezoeken. Vanaf Aken fietsen we richting Vaals in Nederland. Je kunt ook op Aachen Hauptbahnhof de trein naar Heerlen en Maastricht nemen.