Eifel variant

Eifel variant Trier/Vaals 220km

De Eifel variant is gekozen vanwege de mogelijkheid om over oude spoorwegtracés te fietsen met gering stijgingspercentage.

Eifel route

Na Igel gaan we bij Wasserbillig richting Minden en fietsen we comfortabel langs de Sauer over een oud spoortracé. Bij Minden volgen we de rivier de Prüm over de Prümtal Radweg. Bij Peffingen verlaten de Prümtal Radweg en bij Enzen pakken we de Enztal Radweg op door de vallei van de Enz een bosrijke omgeving. Na Neuerburg fietsen we weer over een oud spoortracé. De  route kent een aantal tunnels die verlicht zijn soms met een bewegingsmelder soms permanent. We volgen de Ezntal radweg tot Pronsfeld en gaan daar de Eifel-Ardennen-Radweg op richting Sank Vith. Zowel de Sauer-Prüm als de Enz Radweg zijn bewegwijzerd. Net voor Sankt Vith, bij Lommersweiler is het spoor in de oorlog weggebombardeerd. Na Sankt Vith fietsen we over de Vennbanh, ook een bewegwijzerd tracé en komen na Monschau, Roetgen, Raeren en Kronelimünster in Aken aan. Vanaf Aken fietsen we richting Vaals in Nederland. Je kunt ook op Aachen Hauptbahnhof de trein naar Heerlen en Maastricht nemen.

Het is een gemakkelijk traject met slechts een maximaal hellingspercentage van 2-3% langs de oude spoorlijnen. Wel is er een klim tussen Peffingen en Enzen en in Neuerburg. Hier zijn echter enkele mogelijkheden om een rustpunt in te lassen en te genieten van de bedrijvigheid van deze plaats. Bovendien is het een grotendeels bewegwijzerd traject Enig nadeel is dat inkopen slechts bij de wat grotere plaatsen kan of daar waar vroeger een station was.

Trier/Vaals

Als we naar dit hoogteprofiel kijken lijkt het er op dat het een zware route is. Niets is minder waar. Over 80 kilometer wordt 395 meter ‘geklommen’.